Nyheter

Følg Sopra Steria

​REMA 1000: Full kontroll på verdikjeden

Nyhet   •   jun 21, 2017 13:06 CEST

VIKTIG Å MONITORERE: Henning Hønsvall, leder for virksomhetsarkitektur i REMA 1000 i Norge, og Andreas Sinding-Larsen i Sopra Steria.

Gjennom å satse på monitorering av alle IT-systemer har REMA 1000 kuttet kostnader, redusert feilrettingstid og økt konkurransekraften.

Da REMA 1000 byttet ut hele sin IT-portefølje, trådte de samtidig inn i et fragmentert leverandørlandskap. Kjeden behøvde å få kontroll på tvers av alle systemer, prosesser og tjenesteleverandører.

– Intensjonen er ikke å overvåke leverandørene, men å sørge for at de leverer best mulig tjenester. Da trenger vi å synliggjøre hvordan hver enkelt aktør bidrar i vår verdikjede, sier Henning Hønsvall, leder for virksomhetsarkitektur i REMA 1000 i Norge.

Han har 15 medarbeidere i sin IT-avdeling, og alt av drift er flyttet til eksterne leverandører. Systemer og løsninger ligger spredt i flere nettskyer, hos leverandørene og på interne servere.

– Det er ikke gitt at alle leverandører automatisk ser det store bildet og skjønner at vi sitter i samme båt. Dersom de bare er opptatt av sitt domene, kan ting fort falle mellom to stoler. Hver leverandør trenger å vite hvor viktig de er for oss og hvor de hører hjemme i vår verdikjede. I en dagligvarebransje preget av små marginer blir dette stadig mer sentralt. Det handler om penger og konkurransekraft, sier Hønsvall.

Les også: Æ e å med! 

Kan følge komplekse transaksjoner
Sammen med konsulentselskapet Sopra Steria jobber han derfor med å få på plass en ende-til-ende-monitorering av alle forretningsprosessene til REMA 1000. På den måten skal myriaden av prosesser bli mer oversiktlig, og det blir mulig å følge en transaksjon sin komplekse ferd mellom ulike datasystemer. Gjennom visualisering av den totale tilstanden, med detaljerte dashbord som viser feilkilden, blir det lettere for leverandøransvarlige og prosessansvarlige å avdekke kostbare og tidkrevende feil. Denne løsningen ligger også i skyen, og kan benyttes fra hvilken som helst enhet.

– Om en feil oppsto tidligere måtte vi gjerne kalle inn tre-fire leverandører til møte for å finne ut hvor det hadde stoppet opp, hva årsaken var og hvem som hadde ansvar for å løse problemet. Nå får vi umiddelbart opp en rød lampe og vi kan se hvor feilen ligger. Slik får riktig leverandør beskjed med én gang, sier han.

Unngår nedetid på «Æ»
Mens ende-til-ende-løsningen blir produksjonssatt i disse dager, er monitoreringen av kjedens velkjente mobilapp «Æ» allerede i gang. Appen er blitt lastet ned 1,1 millioner ganger siden 4. januar.

– Monitorering gir oss viktig innsikt i bruksmønster, selvfølgelig uten at data knyttes til enkeltbrukere. Vi får blant annet vite når og hvordan folk bruker appen og hvilke versjoner og operativsystemer det oftest er problemer med. Ofte oppdager vi feil lenge før sluttbrukeren gjør det, og vi kan ta forbehold for å unngå nedetid, sier Hønsvall.

Det er satt opp preventive alarmer som går til rett leverandør, som regel i god tid før kundene opplever problemer med Æ.

Les også: Møllergruppen: Tar digitalisering på alvor

Fra reaktive til proaktive leverandører
Det nye verktøysettet vil gjøre det lettere å påvirke leverandørene fra å være reaktive til å bli proaktive. Målet er å få leverandørene til å utbedre feil før det i det hele tatt oppdages at noe er galt på Etterstad i Oslo, der administrasjonen til REMA 1000 sitter. Monitorering vil dessuten gjøre det enkelt å følge med på oppetid.

– Si at en leverandør lover 99,5 prosent oppetid. Det er jo fint, men hvordan kan vi som kunde egentlig måle dette? Før måtte vi forholde oss til interne målinger hos leverandørene, og da dukker jo spørsmålet opp om hva som egentlig måles. Med monitoreringsløsningen er det enklere å bli enig om målekriterier og deretter følge med på at disse overholdes, sier han.

– Viser modenhet
Kundeansvarlig Andreas Sinding-Larsen i Sopra Steria forteller at markedet er fullt av aktører som leverer løsninger for monitorering av enkeltapplikasjoner. Imidlertid krever en totalløsning for monitorering en helt annen innsikt i kundens forretningsbehov og -utfordringer. Han mener REMA 1000 viser modenhet og selvinnsikt ved å ta kontrollen over hele verdikjeden, fremfor å overvåke stykkevis og delt.

– Setter du ut vedlikehold og drift, er det fort gjort å tro at du også setter bort kontrollen. Monitoreringsløsningen til REMA 1000 er en investering i selvhjelp, og samtidig en håndsrekning til leverandørene. De lever av fornøyde kunder – og nå får de mye bedre og mer presise tilbakemeldinger fra REMA 1000 på den jobben de gjør, sier Sinding-Larsen.

Toppen av siden

Footer