Gå videre til innhold
Stina Birkeland er smartby-ansvarlig i Sopra Steria, og demonstrerer hvordan man kan se 3D-hologram av Oslo.  Enhetsleder i plan- og temakartenheten, Stein Moen, til høyre.
Stina Birkeland er smartby-ansvarlig i Sopra Steria, og demonstrerer hvordan man kan se 3D-hologram av Oslo. Enhetsleder i plan- og temakartenheten, Stein Moen, til høyre.

Nyhet -

​Kulturnatt: Opplev Oslo i 3D

På Kulturnatt kan du oppleve 3D-printede modeller av Oslo, samt se live 3D-hologrammer av byen.

Se påmelding

Ny teknologi er på fremmarsj for å gjøre byene våre smartere og gjøre hverdagen enklere for de som jobber med byutvikling både i Norge og internasjonalt.

I Plan og bygningsetatens egne lokaler har de 3D-printet en modell av Oslo som er syv ganger tre meter. I følge enhetsleder i plan- og temakartenheten, Stein Moen, viser modellen byen lyssatt med vannveier, kulturminner, høyder over havet.

- I tillegg er det masse mer spennende og interessante ting for oss som jobber med byutvikling, sier han.

Les også: Sopra Steria får digital transformasjonspris av Microsoft

Mixed Reality med hologrammer
I samarbeid med Sopra Steria vil Kulturnatt bruke Mixed Reality for å se en 3D-versjon av Oslo som hologram. Stina Birkeland som er smartby-ansvarlig i Sopra Steria, sier at dette viser hvor spennende det kan være å kombinere 3D-printing og hologramteknologi:

- Vi har jobbet med Mixed Reality siden det kom til Norge, men det er først nå at markedet etterspør mulighetene dette kan gi. Vi ser at på byggeplasser vil applikasjoner bygget rundt hologramteknologi kunne gi stor verdi, sir hun.

Der kan ansatte ta på seg brillene og få bruksmanualer opp i brillen, eller de kan se en hologramversjon av en rådgiver som for eksempel en vaktmester. Rådgiveren vil kunne se det den ansatte ser i brillen og markere hva som er riktig og galt, samt gi veiledning. Dette vil kunne effektivisere og optimalisere hverdagen til mange virksomheter.

Bedre forståelse av byen
Stein Moen sier at gjennom å ta de utarbeide plantegningene til byutviklingsområder kan man implementere de i Hololens eller andre Mixed Reality-plattformer:

- Da få en mye bedre forståelse på hvordan bygninger, områder og opplevelsen vil være. Arkitekter, byggherrer, innbyggere og andre involverte i byutvikling kan enklere samhandle og kommunisere rundt samme modell og dermed optimalisere arbeidet rundt byutvikling på en ny måte. Det skaper nytteverdi og gevinster for samfunnet vi håper på å se enda mer av i fremtiden, sier han.

Inviterer til Hologramopplevelse
Fra 18.00 til 23.00 under Kulturnatt 15.09 kan Oslo-borgere oppleve denne teknologien på nært hold. Her kan man teste og demonstrert Microsoft Hololens som er en Mixed Reality-brille som Sopra Steria benytter. I tillegg inviterer Plan og Bygningsetaten på 3D-printet kake.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Kristin Blix-Elton

Kristin Blix-Elton

Pressekontakt Markeds- og kommunikasjonsdirektør Marked- og kommunikasjon +47 970 28 616

Sopra Steria
Biskop Gunnerus' gate 14A
0185 OSLO
Norge